door Pieter Ruigewaard
Seksuele energie is mogelijk de krachtigste energie die we kennen. Het schept letterlijk nieuw leven. Het geeft vreugde in het leven, het zorgt voor (ver)binding in (duurzame) relaties. En …. het heeft ook de potentie om een spoor van ravage aan te richten.
De seksuele revolutie van de jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw heeft veel goeds gebracht. Vooral de emancipatie van de seksualiteit van vrouwen is daarin zeer waardevol geweest. En tegelijkertijd zien we ook de schaduwzijde ervan meer en meer naar boven komen. De polariteit laat zich vol zien: licht en donker, heling en vernietiging.
De SBS6-reportage van Alberto Stegeman (aflevering 10) maakt onthutsend pijnlijk duidelijk hoe vrouwen, vaak met een ernstig seksueel misbruikverleden, worden gehertraumatiseerd door masseurs die zeggen met behulp van tantratechnieken trauma te helen.
Bijna alle vrouwen die ik ken hebben ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. En vergis je niet, ook het aantal mannen dat ermee wordt geconfronteerd in hun leven is veel groter dan we vermoeden. Bij hen is de schaamte om het in het licht te brengen nog erg groot.
Vaak heeft dit trauma grote invloed voor de rest van het leven op de beleving van seksualiteit in intieme relaties. We zien daarin twee bewegingen: fixatie op seksualiteit of een sterke blokkade. In beide gevallen is de balans geheel verstoord.
Binnen Heart & Sexuality werken we expliciet met het thema seksualiteit en zoeken we heling door terug te gaan naar de bron: de liefde van de ouders, als seksuele bronnen van ieder van ons. De erkenning door hen van jou als seksueel wezen is zo belangrijk. Jezelf als lustvol ervaren, met de mogelijkheid om daarin jezelf te reguleren en grenzen te kunnen aangeven en bewaken. Jij bent de eigenaar van jouw seksualiteit en jij bepaalt hoe en met wie je die het in leven tot expressie brengt. Dat is onze missie.
In dat proces komen ook alle trauma’s uit het verleden in dit domein naar boven. Wat we keer op keer zien is dat bij ernstig seksueel trauma lijfelijke dissociatie de meest gebruikte overlevingsstrategie is. Dat laat zich zien als ‘Freeze’. Tijdens het trauma treedt het slachtoffer letterlijk uit het lijf. Neemt als het ware vanuit een afstand waar wat er met het lijf gebeurt. Deze overlevingsstrategie is letterlijk van levensbelang, maar heeft een keerzijde.
Iedere keer als er in het hier en nu een situatie is die de herinnering aan dit trauma oproept, treedt automatisch hetzelfde overlevingsmechanisme in werking. Dat maakt het lastig om in een seksuele relatie te gaan of tijdens de seks erbij te blijven (voelen, aangeven wat je wilt, genieten).
We gebruiken binnen Heart & Sexuality technieken vanuit de lichaamsgerichte traumatherapie om met het trauma te kunnen werken. De wond te erkennen en te helen. Dat vergt veel van ons als therapeuten en trainers. De bedding die Bodymind Opleidingen ons biedt, schept het klimaat om zorgvuldig en tegelijkertijd zonder twijfel met dit thema te werken