Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie

Vervolgtraining Systemisch Werk Individueel

Systemisch werk in de individuele begeleiding heeft veel voordelen en kent tegelijkertijd een aantal uitdagingen. Het grootste voordeel is dat je niet een groep met representanten hoeft te organiseren. Een ander belangrijk voordeel kan zijn dat je cliënt minder snel overspoeld raakt door de veelheid aan informatie die een ‘grote’ opstellingen met representanten kan opleveren. Je kunt meer gedoseerd werken en daarmee meer afgestemd die informatie uit het systeem ontsluiten die je cliënt op dat moment kan bevatten. Met name in situaties waar trauma een rol speelt kan dit voor je cliënt het verschil maken tussen meer begrip of meer verwarring. Ook in situaties waarin je client nog niet zo bekend is met systemisch werk of er sceptisch tegenover staat, kan het goed zijn te starten met enkele kleine opstellingen in een individuele setting.

Een grote uitdaging ligt in het feit dat niet de ‘live’ representanten, maar jij samen met je client informatie uit het systeem proberen te halen. Voor de client is het vaak lastig te vertrouwen op de informatie die hij of zij krijgt bij het staan op een van de plekken in het systeem. Ook het wisselen van verschillende plekken in het systeem vraagt een grote nauwkeurigheid in het werken; geeft je client werkelijk informatie vanuit de specifieke plek in het systeem, of staat hij of zij nog in de energie van een andere plek? Of is de client vanuit de plek misschien beschouwend bezig met betrekking tot het hele systeem? Dit vraagt van jou als begeleider dat jij op dat moment het onderscheid kunt maken.

Wanneer je als begeleider op een van de plekken in het systeem van je client gaat staan geeft dit weer een andere uitdaging. Voor de client ben je op dat moment niet alleen een representant van die plek, maar tevens nog steeds de begeleider. Dit maakt dat de informatie die je vanuit die plek geeft een groter gewicht heeft dan van een ‘gewone’ representant in een groepsopstelling. Hoe ga je met dit gegeven om? Hoe voorkom je dat je client de informatie die jij geeft opvat als de ‘finale’ waarheid?

In de training ‘Systemisch Werk Individueel’ leren we omgaan met deze uitdagingen. Het gaat onder andere om vormen van afstemming, resonantie en filtering van informatie. Daar doen we veel praktische oefeningen mee. Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor de basisprincipes van het Systemisch Werk.

In de Vervolgtraining ‘Systemisch Werk Individueel’ bouwen we hierop voort en integreren we tevens de diepere systemische dynamieken, welke binnen ieder systeem meer of minder een rol spelen:

  • Dader en slachtoffer
  • Dood en leven
  • Ziekte en gezondheid

Voorts ruimen we tijd in voor het gebruik van Systemisch Werk in de coachingspraktijk. Een van de uitdagingen is dat je binnen coaching vaak zgn ‘meerlagige’ opstellingen tegenkomt. Dit wil zeggen dat onder de coachingsopstelling het familiesysteem zichtbaar wordt. Binnen het coachingscontract heb je niet altijd mandaat om naar deze laag te gaan. Hoe ga je hiermee om?

Deze training is bedoeld voor mensen die eerder de training Systemisch Werk Individueel Basis hebben gedaan of een andere training Systemisch Werk met inmiddels veel ervaring en op zoek zijn naar verdieping. Na iedere bijeenkomst oefen je het geleerde in een intervisiegroep.

We werken met een team van 4 mensen, 2 trainers en 2 assistenten. We hopen van harte je binnen onze training te mogen verwelkomen.

Praktische informatie

Doelgroep: therapeuten, coaches en hulpverleners die al ervaring hebben met systemisch werk in hun praktijk.
Studieduur: 8 dagen, verdeeld over 4 blokken.
Kosten: €960 incl. koffie en thee.
Data: start najaar 2017 (data nog niet bekend)
Locatie:  nog niet bekend
Trainer:  Henne Arnolt Verschuren. Co-trainer: Alien Hoving.

Download infosheet

 

Nieuwe website BMO

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe Bodymind website, naar verwachting wordt deze begin mei gelanceerd. Ons nieuwe logo onthullen we hierbij alvast, je zult dit de komende tijd steeds vaker gaan tegenkomen! 

Zoeken

Algemene informatie

Nieuws en actueel

Lichaamsgerichte Diagnosiek en Interventies voor professionals
Jaartraining voor professionals, Start september  in Rotterdam. 
Lees meer...
opfacebook