Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie

Lichaamsgerichte diagnostiek & interventies

In je werk als professioneel begeleider loop je regelmatig aan tegen de beperkingen van de cognitieve en gedragsgestuurde interventies die je toepast. Bepaalde vormen van gedrag blijken niet zo eenvoudig bij te sturen. Dit kan worden veroorzaakt door emotionele blokkades die zich intern en vaak onbewust in de cliënt manifesteren.
 
Zicht op de fysieke kenmerken van je cliënt en hierop afgestemde lichaamsgerichte interventies, geven jou als begeleider nieuwe mogelijkheden om effectiever met je cliënten te werken. Door oog te krijgen voor de lichaamstaal kun je deze leren verstaan en gebruiken als ingang tot communicatie op een dieper, voor de cliënt meer onbewust niveau.
 
De jaartraining voor professionele begeleiders leert je werken met deze dieper gelegen dynamiek van je cliënt. Je maakt kennis met verschillende karakterstijlen. Elk van deze karakterstijlen heeft zijn eigen, specifieke stagnaties en belemmeringen, die via lichamelijke signalen kunnen worden waargenomen. Dit diagnostisch kader, de Energetic Cycle, is opgebouwd uit vijf heldere stappen, waar je in de dagelijkse praktijk uitstekend mee kunt werken. Daarnaast krijg je zicht op je eigen (onbewuste) karakterpatronen, wat ook weer van invloed is op jouw relatie met je cliënt.
 

Uitgangspunten

Binnen de Energetic Cycle of Breath wordt alles gezien an een golfbeweging, waarin onze energie zich opbouwt. haar piek bereikt en zich afbouwt. Dit is de natuurlijke golfbeweging van het leven, die steeds weer terugkomt en die overeenkomt met onze volgende ontwikkelingsfasen:

  • Veiligheid en vertrouwen 
  • Voeding en warmte
  • Verkenning en autonomie
  • Vrijheid en expressie
  • Vitaliteit en plezier

In een gezonde situatie wordt iedere keer opnieuw deze cyclus doorlopen, zowel in het proces van je cliënt als in de relatie tussen jou en je cliënt. Bij veel mensen is er echter al vroeg een stagnatie ontstaan op een of enkele van deze fasen. In die stagnatie vormen zich de vijf karakterstijlen, zoals ze in het lichaamsgericht werken beschreven zijn door Alexander Lowen. Deze karakterstijlen zijn vervolgens terug te vinden in lichaamsbouw, houding, beweging, ademhaling, taalgebruik en denkpatronen. Ze komen stuk voor stuk aan bod in de training.

Programma

Tijdens de verschillende modules hanteren we diverse invalshoeken. In de eerste module maak je kennis met de Energetic Cycle of Breath en leer je de karakterstijlen herkennen; zowel de fysieke, als de emotionele en mentale aspecten. Daarmee krijg je zicht op de specifieke stagnaties binnen iedere karakterstijl. In de daaropvolgende drie blokken gaan we nog preciezer kijken en leer je vanuit verschillende lichaamsgerichte methodieken, zoals ademwerk, bio-energetica en lichaamsgerichte communicatie, interventies toe te passen om te kunnen werken met deze stagnatie. In het laatste blok onderzoeken we hoe de karakterologische stagnaties een rol kunnen spelen in de werkrelatie met je cliënt.

  • Theorie wordt afgewisseld met oefeningen, korte demonstraties en uitwisselingen. In de uitwisselingen werk je afwisselend in de rollen begeleider, klant of observator
  • Er is ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Je vormt intervisiegroepen, die tussen de blokken door bij elkaar komen en waarin je uitwisselt en het geleerde met elkaar oefent

Met deze jaartraining bieden we je handvatten om het proces tussen jou en je cliënt in beweging te brengen en oog te hebben voor diep ingeslepen gedrag-, gedachten- en/of gevoelspatronen. 

Docenten

De jaartraining wordt gegeven door de docenten van Bodymind Opleidingen die ook de vierjarige beroepsopleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie verzorgen. We maken de nieuwste inzichten uit de lichaamsgerichte methodiek toegankelijk voor jou als professioneel hulpverlener, coach of trainer.

 

Accreditatie NOBCO 

Aan de training Lichaamsgerichte Diagnostiek & Interventies zijn 30 Permanente Educatie punten toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). . Meer informatie treft u aan op nobco.nl

 

 

 

Praktische informatie

Doelgroep: Professionals die met mensen werken zoals hulpverleners, coaches en trainers
Studieduur: 15 dagen in 5 blokken van 3 dagen, de lesdagen zijn van 10,00 tot 18.00 uur


LET OP: GEWIJZIGDE DATA:

7-9 september                Inleiding Karakterstijlen – Henne Arnolt Verschuren

5-7 oktober                    Bio-Energetica – Margaret Harten

16-18 november             Ademwerk - Marjolijne van Buren-Molenaar

11-13 januari                  Communicatie – Sjaak Overbeeke

22-24 februari                De therapeutische relatie – Henne Arnolt Verschuren 

 

Kosten: € 2250 incl. koffie, thee en lunch.


Trainers: Marjolijne van Buren-Molenaar, Henne Arnolt Verschuren, Margaret Harten, Sjaak Overbeeke
Locatie:  Centrum Djoj Rotterdam

 

 

 

Nieuwe website BMO

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe Bodymind website, naar verwachting wordt deze begin mei gelanceerd. Ons nieuwe logo onthullen we hierbij alvast, je zult dit de komende tijd steeds vaker gaan tegenkomen! 

Zoeken

Algemene informatie

Nieuws en actueel

Lichaamsgerichte Diagnosiek en Interventies voor professionals
Jaartraining voor professionals, Start september  in Rotterdam. 
Lees meer...
opfacebook