Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie

Opleiding tot therapeut Integrated Psychotherapy


Integrated Psychotherapy (voorheen Energetic Integration) is een geïntegreerde methode van Lichaamsgerichte Psychotherapie, ontwikkeld door Jack Painter. Zij bevat de waardevolle elementen uit diverse lichaamsgerichte benaderingen en is tegelijkertijd een samenhangende manier van werken.

In Integrated Psychotherapy  wordt gewerkt met de karakterstijlen, zoals voor het eerst door Wilhelm Reich beschreven. Reich keek hierbij naar de spierspanningen of juist de spierverslappingen in het lichaam. Iedere karakterstijl beschrijft een specifieke samenstelling van spierspanningen. De karakterstijlen worden onderling verkend in de body-reading en in specifieke oefeningen. Vervolgens wordt het gekoppeld aan het theoretisch kader.

Binnen Integreted Psychotherapy wordt met deze karakterstijlen gewerkt vanuit diverse methoden, zoals Reichiaans Ademwerk, Bio-Energetica, Bodydrama en Groepsdynamische oefeningen. Steeds is er ook tijd om de opgedane ervaringen te delen en te integreren binnen de opleidingsgroep.

In het 3e en 4e jaar wordt de kennis van de karakterstijlen verdiept met recentere inzichten binnen de psychologie, zoals de objectrelatie-theorie. Deze theorie heeft als uitgangspunt dat onze interne realiteit een afspiegeling is van de belangrijke relaties die we achtereenvolgens aangegaan zijn. Binnen deze theorie plaatsen we de overdrachts- en tegenoverdrachtsprocessen die tussen de cliënt en de therapeut plaatsvinden. De cliënt projecteert zijn of haar interne realiteit op de therapeut, soms doet de therapeut hetzelfde naar de cliënt. Het begrijpen en kunnen hanteren van deze overdrachtsprocessen vormt een essentieel onderdeel van de opleiding tot Therapeut Integrated Psychotherapy.


De opleiding is in april 2015 geaccrediteerd door de European Association for Body Psychotherapy (EABP).

 

Praktische informatie

Doelgroep: Mensen die een intensief programma van persoonlijke ontwikkeling willen doormaken en zich aansluitend willen scholen tot gekwalificeerd therapeut.
Studieduur: basisopleiding 2 jaar van elk 25 dagen, vervolgopleiding 2 jaar van elk 25 dagen.
Kosten per opleidingsjaar: € 3350 inclusief verblijfskosten. Hierbij komen de kosten van leertherapie en leersupervisie. 
Start opleiding: De volgende opleiding begint in oktober 2017
Locatie: De meeste blokken worden gegeven in Centrum Djoj, Rotterdam, enkele blokken zijn intern in Centrum De Horst, Meddo (nabij Winterswijk).
Trainers: Marjolijne van Buren-Molenaar, Henne Arnolt Verschuren, Margaret Harten, Yvette Hooites Meursing, Harry Visser

Voorafgaand aan inschrijving voor de opleiding Integrated Psychotherapy is deelname aan een van de introductieworkshops vereist.

Brochure over de opleiding

 

Nieuwe website BMO

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe Bodymind website, naar verwachting wordt deze begin mei gelanceerd. Ons nieuwe logo onthullen we hierbij alvast, je zult dit de komende tijd steeds vaker gaan tegenkomen! 

Zoeken

Algemene informatie

Nieuws en actueel

Lichaamsgerichte Diagnosiek en Interventies voor professionals
Jaartraining voor professionals, Start september  in Rotterdam. 
Lees meer...
opfacebook