Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie

Bio-energetica in de beroepspraktijk

Voor alle lichaamsgeoriënteerde therapeuten die zich meer willen verdiepen in het werken met de bio-energetica bieden Margaret Harten en Johan de Groof geregeld bijscholingsdagen aan. Basiskennis van de karakterstijlen (zoals ontwikkeld door Reich) en ervaring met bio-energetica is voorwaarde om aan deze workshops te kunnen deelnemen.

In deze ervaringsgerichte bijscholing staat de praktische vertaling naar de beroepspraktijk centraal en krijg je handvatten aangereikt om direct in je praktijk aan de slag te kunnen met bio-energetica.

Wanneer kies je welke oefening, wat zegt de manier van uitvoeren over de cliënt en hoe kunnen we een cliënt begeleiden naar een volgende stap in zijn groeiproces?

Margaret: Al meer dan tien jaar geef ik deze nascholingsdagen, nog steeds met veel passie en plezier. Ik geniet er van om samen met professionals op weg te gaan naar verdieping, verfijning en kwaliteit in dit mooie vak.

Johan: Ik vind het erg inspirerend om de rijke mogelijkheden van bio-energetica uit diepen. Met een open mind nieuwe ervaringen op te doen en vanuit nieuwsgierigheid nieuwe inzichten aan elkaar te toetsen. Het brengt de ambacht van dit vak op een diepere laag.

Bio-energetica: weerstand en woede

De kracht van woede is een stroom van warme levensenergie.

In woede woont veel constructieve kracht, de destructieve kant van woede maakt echter dat cliënten én therapeuten dit thema soms lang omzeilen. Echter, waar woede werkelijk ontmoet wordt ontstaat een helende, creatieve beweging vol vitaliteit.

Maar… wat is weerstand eigenlijk? Hoe herkennen we weerstand tegen woede en hoe ga je daar als therapeut mee om?

Bijeenhouden, vasthouden, ophouden, inhouden en terughouden zijn manieren waarop (vaak heel subtiel) gevoelens worden beschermd. Door precieze observatie kun je de weerstand herkennen als de cliënt een bio-energetische oefening uitvoert. De eerste dag gaan we scherp observeren en oefenen in het herkennen van weerstand op fysiek niveau. En leggen we de link naar de achterliggende karakterstijl.

De tweede dag koppelen we de weerstandspatronen aan de verschillende vormen van woede. Je krijgt oefeningen om je cliënt te ondersteunen in het constructief tot expressie brengen van woede. We bieden daarnaast een aantal waardevolle integratievormen aan waarmee je je cliënten kunt begeleiden de nieuwe stappen te integreren in het dagelijks leven.

Kortom: Je krijgt in deze tweedaagse workshop duidelijke tools om de kracht van woede van je cliënt te herkennen, te ontmoeten en te begeleiden naar constructieve levenskracht.

Bio-energetica: rigiditeit. Liefde, seks en het hart

Hoe ga je te werk als de cliënt een hulpvraag heeft over relaties, intimiteit en seksualiteit? Wat zijn de thema’s die je hierin kunt tegenkomen, hoe herken je die en welke specifieke oefeningen bied je aan en met welke intentie?

De eerste dag onderzoeken we het thema relaties, liefde en seksualiteit. We kijken naar ontstaan en fysieke effecten in de rigiditeit. Verder krijg je praktische handvatten aangeboden in de vorm van bio-energetische oefeningen die je ondersteunen in het werken met dit thema.

De tweede dag zoemen we meer in op de dynamiek van overdracht en tegenoverdracht binnen dit thema. We onderzoeken het effect van jouw interne dynamiek op de relatie met je cliënten als het gaat over intimiteit en seksualiteit en je oefent de therapeutische relatie in te zetten in je werk met cliënten.


Praktische informatie

Doelgroep: Lichaamsgeoriënteerde trainers en therapeuten die zich meer wil verdiepen in bio-energetica en die een basiskennis hebben van de karakterstijlen zoals beschreven ontwikkeld door Wilhelm Reich.

Data: 
voor 2017 nog niet bekend. 

Deelname: € 220 voor de twee achtereenvolgende dagen inclusief koffie/thee en lunch. 
Trainer: Margaret Harten en Johan de Groof.
Locatie: Great White Whale Center te Borsbeek, nabij Antwerpen (B).

Download flyer

Ik wil me aanmelden

Meld je aan via dit formulier (let op: mogelijk geeft het formulier niet de juiste data weer, dit is een technisch probleem waaraan wordt gewerkt. Je aanmelding betreft 6 en 7 oktober 2016.

 

Nieuwe website BMO

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe Bodymind website, naar verwachting wordt deze begin mei gelanceerd. Ons nieuwe logo onthullen we hierbij alvast, je zult dit de komende tijd steeds vaker gaan tegenkomen! 

Zoeken

Algemene informatie

Nieuws en actueel

Lichaamsgerichte Diagnosiek en Interventies voor professionals
Jaartraining voor professionals, Start september  in Rotterdam. 
Lees meer...
opfacebook